Soorten locatiegegevens die worden gebruikt door Google

Er kunnen verschillende typen locatiegegevens worden gebruikt in diverse Google-producten.

Impliciete locatiegegevens zijn gegevens die ons feitelijk niet vertellen waar uw apparaat zich bevindt, maar waaruit we kunnen opmaken dat u geïnteresseerd bent in de plaats of dat u zich wellicht op de plaats bevindt. Een voorbeeld van impliciete locatiegegevens is een handmatig getypte zoekopdracht voor een bepaalde plaats. Impliciete locatiegegevens worden op verschillende manieren gebruikt. Als u bijvoorbeeld 'Eiffeltoren' typt, concluderen we hieruit dat u mogelijk informatie wilt bekijken over plaatsen in de buurt van Parijs, en kunnen we die informatie vervolgens gebruiken om aanbevelingen te doen over die lokale plaatsen.

Gegevens over internetverkeer, zoals IP-adres, worden doorgaans toegewezen aan op land gebaseerde blokken, zodat deze kunnen worden gebruikt om in elk geval het land van uw apparaat te identificeren, en u bijvoorbeeld de juiste taal en landinstellingen te bieden voor zoekopdrachten. Deze gegevens worden als standaard onderdeel van internetverkeer verzonden.

Sommige producten in Google Maps voor mobiel (zoals stapsgewijze navigatie) maken gebruik van meer nauwkeurige locatiegegevens. Voor deze producten moet u er doorgaans voor kiezen apparaatgebaseerde locatieservices in te schakelen. Dit zijn services die gebruikmaken van gegevens zoals GPS-signalen, apparaatsensoren, wifi-toegangspunten en ID's van zendmasten die kunnen worden gebruikt om de precieze locatie af te leiden of te schatten. U kunt er later voor kiezen de apparaatgebaseerde locatieservices uit te schakelen. Bepaalde apparaten en/of applicaties bieden u ook aanvullende instellingen voor locatiecontrole voor deze apparaatgebaseerde locatieservices. Bij sommige producten kunt u bijvoorbeeld ervoor kiezen of u deze locaties wilt bewaren in de geschiedenis van dat product of account.